Ministr Tošovský se pokusil zmařit dotaci pro Horní Jiřetín

15.02.2010 21:57

1) Český rozhlas Radiožurnál

2) ČT24

3) Aktuálně.cz 

 

Ministr Tošovský zdržuje dotace pro Horní Jiřetín

Český rozhlas Radiožurnál

Ministerstvo průmyslu a obchodu nechce poslat severočeské obci Horní Jiřetín peníze na novou kanalizaci a čističku odpadních vod. A to i přesto, že obec má na výstavbu za více než dvě stě milionů korun schválenou dotaci z evropských fondů.

Obec se nachází na území, kde jsou dosud nevytěžené zásoby hnědého uhlí. Pokud by došlo do několika let k prolomení těžebních limitů, jak o tom uvažuje Fischerova vláda ve své energetické koncepci, vesnice tak zmizí z mapy.

Podmínky pro výstavbu kanalizace přitom obec splnila už před dvěma lety, kdy jí Městský úřad v Litvínově vydal územní rozhodnutí. A záměry severočeské obce schválil i Státní fond životního prostředí, který dotace z evropských fondů přiděluje.

Takže by se zdálo, že Horní Jiřetín má na peníze nárok. Jenže podle místostarosty vesnice Vladimíra Buřta úředníci dělají vše pro to, aby vesnice přes dvě stě milionů nedostala.

"Jedná se tam o to, že ti úředníci, kteří jsou patřičně zalobbováni od těžařů, tak si neustále vymýšlí věci, ač vědí, že jsou naprosto nesmyslné a že my to všechno máme skutečně v pořádku. Ten tlak na ty úředníky, popřípadě na politiky, kteří tam rozhodují právě třeba o přidělování dotací, je velice silný," tvrdí místostarosta.

Tošovský: Možná zbytečná investice

Tlak vyvíjí i ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský, který už v několika dopisech žádal ministerstvo životního prostředí, aby peníze Jiřetínu neposílalo. Podle Tošovského se má počkat na to, jak dopadnou politická jednání o prolomení těžebních limitů.

Pokud dojde k těžbě, vesnice s dvěma a půl tisícem lidí zmizí z mapy. A peníze na kanalizaci by se tak podle ministra zbytečně utratily.

"Mně by připadalo jako plýtvání penězi daňových poplatníků, čili obyvatel tohoto státu, abychom z jedné strany investovali do takovýchto projektů - a já proti nim vůbec nic nemám, a z druhé strany potom za pár let přišli s tím, že tedy všechno tady odsud pryč. To je trošičku nekoncepční," říká Tošovský.

Takové odůvodnění ale odmítá ministr životního prostředí Jan Dusík: "Dotace se odvíjí mimo jiné od toho, že máme evropskou směrnici, která říká, že do konce tohoto roku by měly být čistírny odpadních vod ve všech obcích nad dva tisíce obyvatel, což je i Horní Jiřetín."

"My musíme tuto povinnost zajistit a bylo by velmi nestandardní, kdybychom řekli, protože je tady návrh ministerstva průmyslu a obchodu, který říká, že se zruší 18 let platné územní limity těžby, tak nebudeme plnit tuto povinnost evropské legislativy," dodal Dusík.

Ministr životního prostředí zároveň nevyloučil, že kauzou hýbá i silná těžařská lobby: "Já to nemohu vyloučit, já nevím, co vedlo kolegu Tošovského k tomu, že měl o věc zvýšený zájem. Na jednání řídícího výboru, když se projekt schvaloval, chodí i zástupce ministerstva průmyslu a tam se toto neřešilo. Možná v tom nějaká politika je, ale já ji v tom nehledám. Já budu postupovat tak, jak mi ukládají evropské směrnice a platná česká legislativa."

MŽP proti zastavení dotace

Ministerstvo životního prostředí ale v odpovědi na Tošovského dopis zastavení evropské dotace odmítlo. Podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Štěpánka na dotaci nevidí nic špatného.

"My jsme k Hornímu Jiřetínu přistupovali tak, že těžební limity platí, to znamená není důvod jim nepřidělit dotaci na jejich vodohospodářskou infrastrukturu," řekl Štěpánek Radiožurnálu.

Ministr Tošovský přesto žádá, aby Státní fond životního prostředí prověřil, jestli má na výstavbu kanalizace Jiřetín povolení od báňského úřadu, který schvaluje výstavbu v chráněném ložiskovém území.

 

Investice do kanalizace v Jiřetíně není zmařená, tvrdí místostarosta

ČT24

Praha – Místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt bojuje za to, aby v jeho obci vyrostla čistírna odpadních vod a kanalizace. Projekt by byl financován téměř z celé části z Evropské unie. Obec podmínky pro přidělení dotace splnila, věc ale pozdržel ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. Ministerstvo životního prostředí totiž opakovaně žádal, aby dotaci Jiřetínu neposílalo. Domnívá se, že u obce, která možná jednou díky prolomení těžebních limitů zmizí z mapy Česka, jde o zbytečnou investici. Buřt ale argumentuje dobou udržitelnosti projektu, která je nastavena na pět let – a do té doby se podle něj skutečně těžit v Jiřetíně nezačne.

Podle Tošovského je riziko, že peníze budou investovány zbytečně, velké. Buřt ale projekt hájí tím, že podle legislativy a směrnic Evropské unie, které se týkají operačního programu životního prostředí, je doba udržitelnosti (doba, kdy je projekt funkční) u projektů typu čistírny a kanalizace nastavena na pět let, výjimečně na deset let. "I kdyby teoreticky v nejbližší budoucnosti došlo k prolomení těžebních limitů, tak není žádný předpoklad, že by těžaři začali za dva, tři nebo čtyři roky těžit," uvedl v pořadu Před polednem. "Investice do čistírny odpadních vod a kanalizace v Horním Jiřetíně nemůže být proto považována za zmařenou," dodal. Tošovský odmítl Buřtovo nařčení, že zasahuje do kompetencí ministerstva životního prostředí. "Nestavíme to proto, abychom ukázali, že je to funkční, chceme to využívat," řekl ministr průmyslu.

Buřt upozornil také na to, že v Jiřetíně je víc než tisíc vlastníků nemovitostí. I kdyby příští vláda rozhodla o prolomení těžebních limitů, nějakou dobu potrvá, než se vyřeší kompenzace za majetky lidí, které by byly srovnány se zemí. Projekt je téměř celý financován z evropských strukturálních fondů. Dotace činí 232 milionů a stát by měl přispět dalšími zhruba 13 miliony korun. "Mediálně je pro těžaře velmi nepříjemné, kdyby Jiřetín dostal dvousetmilionovou dotaci," domnívá se Buřt.

Dalším problémem je, že podle směrnic Evropské unie musí mít obce nad dva tisíce obyvatel odpovídající kanalizaci a čističky odpadních vod do konce roku 2010. Jinak státu hrozí sankce. Podle Tošovského to ale není jen problém Jiřetína, takových obcí je v Česku obrovské množství.

 

Ministr Tošovský zdržuje dotace pro Horní Jiřetín

Aktuálně.cz, Pavel Baroch

Praha/Horní Jiřetín - Do téhle obce už žádné peníze nenalévejte, stejně ji zbouráme.

Zhruba tak se dá číst vzkaz ministra průmyslu Vladimíra Tošovského občanům Horního Jiřetína; obce, pod níž je rozsáhlé ložisko hnědého uhlí a roky bojuje o přežití.

Tošovský se podle dokumentů, které má Aktuálně.cz k dispozici, pokusil zastavit stamilionovou dotaci z Evropské unie na čistírnu odpadních vod pro Horní Jiřetín.

Podle Tošovského nemá stavba smysl, protože chce obec v severozápadních Čechách nechat zbourat a zásoby vytěžit. "Obracím se na Vás s požadavkem, aby byla realizace projektu pozastavena, a to až do doby, kdy bude o možném využití zásob hnědého uhlí definitivně rozhodnuto. Zabrání se tak možnému zmaření finančních prostředků do tohoto projektu vložených," napsal Tošovský ministru životního prostředí v dopise, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Čtěte dále

List je už z loňského září, ovšem až teď se dostal na veřejnost poté, co o něm informoval Český rozhlas. Tehdejší ministr životního prostředí Ladislav Miko ovšem požadavek svého vládního kolegy odmítl.

"Občanům města nelze upírat právo na čisté a zdravé životní prostředí," odepsal Miko ministru Tošovskému.

"Je to nepopiratelný důkaz propojení byznysu s velkou politikou, ministra Tošovského s uhlobarony," okomentoval Tošovského dopis Vladimír Buřt, místostarosta Horního Jiřetína.

Brusel pošle do Jiřetína 220 milionů

Řídící výbor Operačního programu Životní prostředí odsouhlasil evropskou dotaci na stavbu čističky a kanalizace zkraje září. Z evropského fondu má jít na projekt bezmála 220 milionů korun, dalších téměř 13 milionů poskytne český Státní fond životního prostředí.

Pár týdnů poté odešel na ministerstvo životního prostředí dopis ministra průmyslu Vladimíra Tošovského.

"Hnědé uhlí představuje i do budoucna základní palivoenergetickou surovinu jako vstup do národní energetiky a teplárenství. Případná výstavba rozsáhlé liniové infrastruktury by mohla ztížit nebo znemožnit dobývání výhradních ložisek," napsal Tošovský.

Připomněl, že jeho úřad připravuje aktualizaci Státní energetické koncepce a Surovinové politiky, v níž se s uhlím pod Horním Jiřetínem počítá.

Jiřetín chrání těžební limity, připomněl Miko

Tehdejší ministr životního prostředí Ladislav Miko připomněl Tošovskému, že Horní Jiřetín chrání těžební limity, které stanovila vláda Petra Pitharta v roce 1991.

Zpět

Novinky

V Litvínově dostaly strany podporující prolomení limitů těžby jen 22 procent hlasů

11.10.2014 19:38
Na radnici může vzniknout protiuhelná i prouhelná koalice   Litvínov, 11. října 2014 – Strany, které odmítají prolomení limitů těžby hnědého uhlí, získaly v Litvínově ve volbách 47 procent hlasů, zatímco strany otevřeně podporující plány těžebních společností jen 22 procent...

Volby v Horním Jiřetíně vyhráli odpůrci těžby

11.10.2014 18:53
V zastupitelstvu získaly jasnou většinu strany, které bojují za záchranu města    Horní Jiřetín, 11. října 2014 – Volby v Horním Jiřetíně jasně vyhráli odpůrci těžby: z celkového počtu 11 mandátů získali 7 míst (1). Pohodlně tak dokáží sestavit povolební „protiuhelnou“ koalici....

Den pro limity v Litvínově již potřetí

07.10.2014 14:00
V úterý 7. října 2014 se konal v Litvínově již třetí Den pro limity – akce nevládních ekologických organizací, zástupců samospráv, sdělovacích prostředků a aktivních lidí, kterým není lhostejný osud kraje tolik poznamenaného povrchovou těžbou uhlí, že dokáží veřejně vyjádřit podporu zachování...

Litvínovská opozice utekla před názorem občanů

12.09.2014 15:56
Vyjádření o. s. Kořeny k jednání opozičních zastupitelů na zastupitelstvu 11.9.2014 Groteskní a zároveň smutné představení předvedli na včerejším zastupitelstvu zástupci stran ČSSD, SNK-ED, TOP09 a Otevřenou radnici. Zatímco veřejně se tváří zejména ČSSD, že je pro přímou demokracii a dokonce...

Radní Litvínova referendum chtějí, teď jsou na řadě zastupitelé

08.09.2014 06:43
Litvínov – Litvínovští radní na svém posledním jednání podpořili myšlenku starosty Milana Šťovíčka, aby se v rámci říjnových komunálních voleb v Litvínově zároveň uskutečnilo referendum, při němž by obyvatelé vyjádřili svůj postoj k limitům a hazardu. Ve čtvrtek bude o referendu...

OBČANÉ LITVÍNOVA MOHOU PODPOŘIT VYPSÁNÍ REFERENDA K OTÁZCE LIMITŮ TĚŽBY A PROVOZOVÁNÍ HAZARDU

05.09.2014 09:25
Tisková zpráva přípravného výboru, 5.9.2014   Několik let trvající diskuse nad prolomením limitů těžby a přiblížení povrchového velkolomu ČSA na 500 m k Litvínovu je bezesporu stěžejní otázkou další budoucnosti Litvínova, která rezonuje na Mostecku již mnoho let. Podle jedné...

Občane, chceš referendum? V Litvínově se rozjela nová petice

02.09.2014 10:35
Litvínov – Nenápadná litvínovská hospůdka Mlsnej kocour se může zapsat do historie města, a to jako základna rozsáhlé akce, která možná v budoucnosti určí další kroky města. Právě tady se totiž zrodil nápad zorganizovat petici, jejímž cílem je ukázat politikům, že občané chtějí referendum, při...

Vavrouškovu cenu dostal bojovník proti těžbě v severních Čechách

05.06.2014 22:01
Praha - Za celoživotní ochranu životního prostředí v Severočeské hnědouhelné pánvi i záchranu zámku Jezeří dostal dnes Cenu Josefa Vavrouška soukromý zemědělec Petr Pakosta. Odborná porota ocenila také jeho aktivity pro obnovu osídlení a lesů na Krušných horách nejen na Mostecku. Pakosta ocenění...

Ministr Mládek: O limitech rozhodneme možná už příští rok

07.03.2014 17:37
Horní Jiřetín, Litvínov - Jan Mládek přijel na sever Čech na doporučení svého externího poradce. Setkal se například s litvínovským starostou Milanem Šťovíčkem. Známý odpůrce pokračování těžby ale nebyl zdaleka jediným lokálním politikem, s nímž se ministr potkal. V závěru návštěvy...

Těžbu uhlí nechceme, vzkazuje v průzkumu více než polovina Jiřetína

25.02.2014 17:54
Praha/Ústí nad Labem - Proti těžbě uhlí v Horním Jiřetíně je zásadně 57 procent obyvatel obce. Zhruba dvě třetiny očekávají, že během nejbližších deseti let budou prolomeny limity těžby uhlí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro společnost Severní energetická. Zrušení limitů by postihlo...